Aktuális Friss Hírek

amire minden felhasználó szomjazik...

A taxis és fodrász is online pénztárgépet kap, de állami támogatással

2015. április 20.

Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár a lapnak elmondta, a kötelezettek köre bővülni fog, a jövőben – a tervek szerint – ilyen készülékeket kell használniuk a taxisoknak, a fodrászoknak, a műkörömépítőknek, a kozmetikusoknak, miként online kasszát használva állíthatják majd ki a nyugtát az állatorvosok, a fényképészek és az edzőtermek üzemeltetői is.

fodrász TAXIfodrász TAXI
A Sam4s NR 270-es is engedélyt kapott

2015. március 26.

Végre a Sam4s pénztárgépek utolsó engedélyezési eljárása is lezárult. A 270–es készülékkel négyre bővült a NAV-hoz köthető modelljeik száma.

NR-270
Engedélyt kapott az NR-240-es pénztárgép

2015. március 2.

A kimagasló nyomtatási sebességgel rendelkező készülék számítógéphez kötve is használható és képes a forgalmi adatok valós idejű továbbítására.

NR-240
Tájékoztatás - Mire érdemes figyelni az online pénztárgép és a NAV közötti adatkapcsolat folyamatos biztosítása érdekében

2015. február 4.

Az ÁFA-törvény változása 1  2015. január 1-jétől előírja az online pénztárgépekhez adatkapcsolatot biztosító hírközlési szolgáltatók (Szolgáltató) részére, hogy a szolgáltatás esetleges szüneteltetéséről, megszüntetéséről tájékoztatassák a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV).

Az online pénztárgépek adatait a NAV közvetlen lekérdezéssel éri el. Az így megvalósuló adatszolgáltatáshoz szükséges online kapcsolat lehetőségét folyamatosan biztosítani kell, ez a pénztárgép üzemeltetőjének felelőssége 2.

Amennyiben az online adatszolgáltatás azért nem valósul meg, mert a pénztárgép üzemeltetője nem tett eleget a Rendeletben  3 előírt kötelezettségeinek, mulasztási bírsággal sújtható. Ez magánszemély esetében 500 ezer forintig, nem magánszemély (pl. gazdasági társaság) esetében pedig 1 millió forintig terjedhet.

A pénztárgép üzemeltetője nem tesz eleget a vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségének például az alábbi esetekben:
– nem köt szerződést az adatkapcsolat biztosítására egy erre alkalmas szolgáltatóval
– a szolgáltatási díjat nem fizeti meg a szolgáltatónak, emiatt a szolgáltató nem biztosítja az adatkapcsolatot
– a szolgáltatási díjat nem fizeti meg a szolgáltatónak, emiatt a szolgáltató korlátozza az adatkapcsolatot.

A szolgáltató és a pénztárgép üzemeltetője között kötött szolgáltatási szerződés szerint a pénztárgép adóügyi ellenőrző egységében (AEE) működő SIM modult véglegesen letilthatja a szolgáltató, amennyiben az üzemeltető huzamosabb ideig nem fizeti meg a szolgáltatási díjat. Végleges letiltás esetén a teljes AEE cseréje válhat szükségessé.

A NAV naprakész információval rendelkezik az üzembe helyezett online pénztárgépek működéséről és folyamatosan ellenőrzi az adatszolgáltatást.

 

A tájékoztató a pénztárgép üzemeltetők informálását szolgálja annak érdekében, hogy az üzemeltetők elkerülhessék az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatti mulasztási bírság kiszabását.


Nemzeti Adó- és Vámhivatal 

1. Általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. tv-t módosító 2014. évi LXXIV. törvény 122. §.
2. Általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. tv. 178 § (1a) bekezdés
3. 48/2013 (XI.16.) NGM rendelet

GPS iPAD Notebook Tablet Laptop

friss hírek aktuális információk friss hírek aktuális információk friss